A | A
Samen tuinieren

Een verzorgd bijna-thuis in de laatste levensfase

Hospice

Hospice Katwijk (locatie Vlietstede)

De meeste mensen blijven het liefst tot het eind van hun leven thuis in hun eigen omgeving. Soms gaat dat niet, om welke reden dan ook. Het is dan mogelijk om voor een verblijf in onze hospice te kiezen. DSV heeft een hospice in woonzorgcentrum DSV|Vlietstede in Rijnsburg. Deze hospice van DSV is comfortabel en huiselijk ingericht, zodat u zich er thuis in kunt voelen. Wij krijgen van onze bewoners en naasten regelmatig te horen dat het een rustige en veilige plek is, omringd door mensen die liefdevolle en deskundige zorg geven.

Wat vooraf ging

In 2006 opende Hospice Katwijk met twee gastenkamers de deuren in woonzorgcentrum DSV|Salem in Katwijk. Vanwege de grote vraag is Hospice DSV|Katwijk daarna in 2016 uitgebreid met twee gastenkamers in woonzorgcentrum DSV|Vlietstede in Rijnsburg. Door de verhuizing van Salem in 2019 naar een tijdelijk onderkomen aan de Waterboslaan in Rijnsburg, werd besloten de twee gastenkamers onder te brengen op de locatie Vlietstede in Rijnsburg. Vanaf dat moment kunnen wij in Vlietstede in Rijnsburg hospicezorg bieden in 4 gastenkamers.

Wie geeft de zorg in de Hospice?

Ons team in de hospice van DSV bestaat uit verpleegkundigen, waaronder een kwaliteitsverpleegkundige en een gespecialiseerd verpleegkundige palliatieve zorg en verzorgenden. 24 uur per dag is er iemand van het zorgteam aanwezig. Overdag en in de avond worden zij veelal ondersteund door vrijwilligers die zorgdragen voor de maaltijden, koffie en thee. Zij kunnen ook ondersteuning bieden bij de zorg, samen met de verpleegkundige of verzorgende van het zorgteam. De geestelijk verzorger van DSV kan ondersteuning bieden bij vragen over zingeving of in gesprek gaan met u als u hieraan behoefte heeft. Dit geldt uiteraard ook voor uw naasten.

De medische zorg blijft in handen van uw eigen huisarts. tenzij u buiten de gemeente Katwijk woont, want dan neemt een huisarts van praktijk Nieuw Rapenburg uit Rijnsburg de medische zorg over. De huisarts zal u begeleiden gedurende uw verblijf en zal u regelmatig bezoeken.

Hospicezorg

Onze hospice biedt plaats aan 4 bewoners. Elke bewoner heeft een eigen kamer. Behoefte aan privacy en persoonlijke vrijheid worden maximaal gerespecteerd. Naasten bieden wij als men dat wil, volop de gelegenheid om bij de zorg betrokken te blijven. Bezoek is te allen tijde welkom. De zorg die wij bieden is met respect voor de autonomie van onze gasten en hun naasten en wordt afgestemd op de eigenheid en de kwaliteit van leven, zoals elk mens deze voor zichzelf definieert of ervaart. Alle zorgafspraken en wensen worden vastgelegd in uw zorgplan, met aandacht voor het lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel welzijn. Met uw toestemming is het mogelijk dat uw naasten ook inzicht krijgen in uw dossier.

Opname

De verblijfsduur van bewoners varieert van een aantal dagen tot een aantal maanden. Als u of de huisarts u aanmeldt, kan de opname meestal snel plaatsvinden. Het kan ook zijn dat er een kleine wachtlijst ontstaat. Op dat moment kunnen we in overleg met u naar andere mogelijkheden zoeken. Op de dag dat u bij ons komt wonen, krijgt u ondersteuning bij het betrekken van uw kamer. Onze verpleegkundige of verzorgende maakt u wegwijs in de hospice en neemt samen met u en wellicht uw naaste(n) de anamnese af. Met de verkregen gegevens wordt zorgvuldig een zorgplan gemaakt, waarin de onderlinge afspraken worden vastgelegd. Dit plan vormt de basis voor de te verlenen zorg.

Vrijwilligers

Vrijwilligers nemen in onze hospice een belangrijke plaats in. Zij zetten zich op veel verschillende manieren actief in voor onze bewoners en hun naasten. Zij zorgen voor warmte en begrip en brengen ieder hun eigen levenservaring en kennis mee.

Door het coronavirus is het aantal vrijwilligers afgenomen. We komen daarom graag in contact met vrijwilligers die samen met ons zorgteam zich willen inzetten voor onze bewoners. Als vrijwilliger werkt u in de ochtend van 08.00 tot 11.00 uur, van 11.30 tot 14.00 uur of van 17.00 tot 19.00 uur. Voor de continuïteit en het contact met onze bewoners gaat onze voorkeur ernaar uit dat u minimaal één dienst per week als vrijwilliger inzetbaar bent en aanwezig. Meer mag natuurlijk altijd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vrijwilligerscoördinator Jana Haasnoot, via jhaasnoot@dsv-verzorgdleven.nl.

Steunstichting

Dankzij donaties kunnen wij veel extra’s doen voor onze bewoners in de hospice, waardoor wij het verblijf zo aangenaam mogelijk voor hen kunnen maken. Dat zit ook in kleine dingen zoals bloemen op de tafel, een waakmand met allerlei zaken die steun kunnen geven bij het waken etc. Eigenlijk alles wat er aan bijdraagt dat de bewoners en hun naasten zich thuis en comfortabel voelen. Voor Hospice Katwijk is een steunstichting opgericht. Donaties die aan deze steunstichting worden gedaan komen ten goede aan de Hospice en de bewoners en hun naasten. Wilt u ons helpen om het verblijf in de hospice zo prettig mogelijk te maken?

 

Meer weten over onze Hospicezorg of wilt u een aanvraag voor verblijf doen? Neem dan contact op met onze Zorgbemiddeling.

Hospice Katwijk vestiging Rijnsburg
Oude Vlietweg 50
2231 DS , Rijnsburg ZH
Tel: 071 204 95 00

Voor de Hospice Katwijk is een Steunstichting opgericht. Meer weten over deze steunstichting of donateur worden? Kijk dan hier.