A | A

Plein bij Parlevliet krijgt naam: Katoentuin

Het plein bij de gebouwen van DSV|verzorgd leven, Parledam en Parlevliet in  Katwijk, heeft nu ook een echte Katwijkse naam gekregen. De feestelijke onthulling van de nieuwe naam van het plein stond al een poosje op de planning, maar werd eerder al eens uitgesteld vanwege corona. Stichting Visserijdagen Katwijk nam het initiatief voor de naamgeving en de onthulling van het straatnaambord, die plaats vond in klein gezelschap (vanwege de coronamaatregelen).

Het plein bij Parlevliet had nog geen naam, maar heeft wel veel historie. Dit was voor de Stichting Visserijdagen Katwijk reden om actie te ondernemen en zich sterk te maken voor een toepasselijke naam. De historie van het plein is immers ook nauw verbonden met de bijzondere visserijgeschiedenis van Katwijk. Hier werd namelijk vroeger de katoen gedroogd die werd gebruikt voor het nettenboeten (herstellen van de vissersnetten). Dat was handwerk, dat door hele generaties Katwijkse vrouwen werd gedaan. Dit was vooral vrouwenwerk, immers, de mannen waren voor hun werk op zee. Veel Katwijkers hebben nog familieleden die dit werk ook hebben gedaan of die de verhalen daarover van vroeger goed kennen.

Nettenboeten

Omdat DSV|Parlevliet het oudste nog bestaande visserijpand van Katwijk is, vond de Stichting Visserijdagen het gepast om ook die oude, aan het pand verbonden, traditie van nettenboeten in ere te houden, met een naam voor het plein die verwijst naar wat hier vroeger gebeurde. Vandaar de nieuwe naam: Katoentuin. In de toegang naar het plein, bij de poort onder het gebouw Parledam is nog een apart fotobord met uitleg geplaatst. Daarop staat een historische foto van het drogen van de katoen, die werd gebruikt bij het boeten op het Wantveld en de boetzolders. Op de foto zijn ook de dames van de Katoentuin te zien, zoals zij destijds op dezelfde plek waar nu de gebouwen van DSV|verzorgd leven staan,aan het werk waren, gekleed in hun traditionele witte gesteven schorten.

Eregaste

Omdat ook nu weer vanwege corona extra maatregelen moesten worden gehanteerd, was het een zeer sobere onthulling, die plaats vond in minimaal gezelschap, maar daarom niet minder mooi. De naamgever, Jan van Beelen, bestuurslid van het Katwijks Museum, onthulde samen met mevrouw Diew Verdoes (eregaste) de beide borden. Zij deden dit onder toeziend oog van DSV directeur-bestuurder Jan de Vries, Ijs Plug en Lies van Beelen van de Stichting Visserijdagen.

Mevrouw Verdoes, bewoonster van Parledam, was zelf jarenlang nettenboetster. Zij vertelde daarna allerlei wetenswaardigheden over dit oude ambacht, dat ze nog steeds graag demonstreert op markten etc. Zij ontving uit handen van Lies van Beelen een cadeautje en een mooie bos bloemen als dank voor haar bijzondere inzet voor het ambacht, het Katwijkse dialect en de visserijgeschiedenis. De kleine feestelijke afsluiting met een hapje en drankje na afloop van de onthulling, die plaats vond in De Reedery, werd aangeboden door de Stichting Visserijdagen.

DSV dankt de Stichting Visserijdagen, het Katwijks Museum en Mevrouw Verdoes voor het mooie initiatief en de nieuwe, historische naam voor het plein.

Jan van Beelen, naamgever van het plein en bestuurslid Katwijks Museum, onthult samen met Dieuw Verdoes, bewoonster van Parledam en oud nettenboetster, het uitlegbord over de naam Katoentuin.
Directeur-bestuurder Jan de Vries van DSV, Jan van Beelen en mevrouw Verdoes onthullen het nieuwe naambord
Een stralende mevrouw Verdoes
na afloop van de onthulling
Delen: