A | A

Mantelzorgers in het zonnetje

Op dinsdag 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Normaal gesproken organiseren we dan door heel Nederland een dag met allerlei leuke activiteiten om mantelzorgers in het zonnetje te zetten, maar dat kan dit jaar vanwege de Coronamaatregelen niet, ook niet op de locaties van DSV.

Er zijn 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland actief op dit moment. Zij zorgen voor hun naasten, vaak wekelijks, maar soms ook dagelijks, naast allerlei andere activiteiten zoals werk of de zorg voor een gezin. Mantelzorg is belangrijk, maar niet vanzelfsprekend. Vaak doen zij hun belangrijke werk ook grotendeels achter de schermen. Met de Nationale Mantelzorgdag worden zij even apart in het zonnetje gezet.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.

Wat feiten op een rij:

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) geeft mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • 750.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (380.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer vijf of op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 6 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

Op de website van de landelijke dag van de Mantelzorg treft u meer informatie hierover aan en ook tips en nieuws voor mantelzorgers: https://www.dagvandemantelzorg.nl/over-de-dag

Dit zijn indrukwekkende aantallen. Mantelzorgers zijn voor veel ouderen onmisbaar bij de zorg. We zoeken daarom naar andere manieren om deze mantelzorgers een hart onder de riem te steken. De betrokken portefeuillehouders van de drie samenwerkende gemeenten van de Bollenstreek hebben ieder een boodschap geplaatst op de website van de gemeente, speciaal voor de mantelzorgers. De boodschap van de gemeente Lisse aan de mantelzorgers van onze locatie Rustoord in Lisse treft u hier aan:

https://www.lisse.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/waardering-voor-mantelzorgers-1189.html

DSV dankt alle mantelzorgers, in Katwijk, Lisse en Rijnsburg voor hun belangrijke hulp en inzet bij de zorg voor hun naasten.