A | A

Parlevliet

DSV|verzorgd leven innoveert door te investeren in nieuwe zorgmiddelen en moderne gebouwen. Maar daarbij vindt DSV het ook belangrijk om het waardevolle en unieke van vroeger te behouden en een nieuwe bestemming voor de Katwijkse gemeenschap te geven. Dit is goed terug te zien in het gebouw waarin de Centrale diensten, tijdelijke zorgkamers en Zorg Thuis Katwijk van DSV zijn gevestigd: het bijzondere en historische Parlevlietgebouw.

Visserijverleden

Sinds augustus 2016 zijn de Centrale Diensten van DSV|verzorgd leven gevestigd in DSV|Parlevliet. Dit is het enig overgebleven gebouw in Katwijk dat herinnert aan het visserijverleden van Katwijk, gesitueerd aan de Prins Hendrikkade. Dit bijzonder historische gebouw is geheel in oude glorie hersteld, met behoud van oude details. Zo is de oude puntkap weer op gebouw geplaatst met door bovenop de windwijzer in de vorm van een vissersboot. Aan de buitenkant van de gevel zijn ook de nettenkatrol en -haak weer aangebracht en de kenmerkende gietijzeren boogramen zijn er weer in gezet. Ook is de oude houten deur met luikje, waardoor de vissers vroeger betaald werden voor de gevangen vis, in het gebouw verwerkt.

In dit gebouw zijn niet alleen de Centrale Diensten van DSV gevestigd, maar ook het kantoor van Zorg Thuis Katwijk, waar vandaan de thuiszorg van DSV in Katwijk wordt aangestuurd. In het pand zijn tevens 11 kamers voor tijdelijke opvang gevestigd, voor cliënten die bijvoorbeeld herstellen na een operatie of die hier tijdelijk verblijven om de mantelzorg te ontlasten. Ook is in het gebouw het thuiszorgteam gevestigd dat zorg thuis geeft aan de ernaast gelegen appartementen van DSV|Parledam, de buurtbewoners en de tijdelijke opvangkamers. Het Parlevlietgebouw en het Parledamgebouw zijn met elkaar verbonden door een glazen corridor.

voorkant-pand-met-puntdak-katrol-en-nettenhaak-verderaf       katrol-en-haak-van-dichtbij-bij-gevel

Monument

Tussen het historische DSV| Parlevliet gebouw en het nieuw gebouwde Parledamgebouw, voor de glazen corridor, staat een oud stukje muur. In dit oude stuk muur zit nog een granaatscherf uit de Tweede Wereldoorlog. Het stuk muur is bewaard, uit respect voor de slachtoffers van de beschietingen die hier hier in 1944 hebben plaats gevonden. Er vielen bij deze beschietingen drie slachtoffers, waaronder twee kinderen. Op het monument is een plaquette aangebracht waarop te lezen is wat er heeft plaats gevonden.

 

Geschiedenis en verhalen

Niet alleen het oude visserijgebouw zelf heeft een bijzondere waarde, ook de vele verhalen uit de Katwijkse geschiedenis hebben dat. Meer over die geschiedenis is terug te vinden in foto’s, voorwerpen en informatie die is te vinden en te bekijken in het Katwijks Museum. Maar de verhalen gaan nog meer leven, als zij verteld worden door de Katwijkers zelf. Lees hieronder het persoonlijke verhaal dat verbonden is aan het gebouw en het monument, met ons gedeeld door de heer van Rijn.

Mijn verhaal. Dhr. van Rijn over het monument bij DSV Parlevliet