A | A

DSV, Stichting Hoe en NetRom helpen ouderen Roemenië

DSV|verzorgd leven bouwt aan de toekomst voor ouderen in Katwijk en Lisse met nieuwe, moderne zorggebouwen die voorzien zijn van alle comfort en voldoen aan de hoogste eisen voor zorg. Door nieuwbouw en het verhuizen van locaties blijft oud meubilair en inventaris over dat niet meer kan worden hergebruikt in de nieuwbouw van DSV omdat dit niet meer voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van de Nederlandse zorg. Dit krijgt nu een nieuwe bestemming met een bijzonder project voor arme ouderen in Roemenië.
De gloednieuwe, ruime appartementen in DSV|Parledam zijn onlangs opgeleverd, het nieuwe zorggebouw van DSV|Vlietstede in Rijnsburg is in april gereed gekomen, de nieuwbouw van DSV|Rustoord in Lisse is ook bijna gereed. Binnenkort verhuizen de bewoners van DSV|Duinrand naar de tijdelijke huisvesting aan de Vliet in Rijnsburg, terwijl dan de sloop en de nieuwbouw van DSV|Duinrand gaat starten.
In de nieuwe gebouwen wordt nieuwe technologie toegepast en alles wordt zorgvuldig op elkaar afgestemd en ontworpen naar de behoeften van de bewoners. Een deel van het oude meubilair en inventaris van de locaties van DSV kan daarom niet meer worden gebruikt in de nieuwe gebouwen. Het gaat dan om bijvoorbeeld bedden, stoelen, rollators, postoelen, keukenapparatuur en allerlei ander materiaal. Tegelijkertijd is er in minder welvarende gebieden zoals Oost-Europa juist nog wel veel behoefte aan dit soort meubilair voor de zeer arme ouderen die onder moeilijke omstandigheden moeten leven.

Schrijnende situatie
DSV|verzorgd leven is daarom het DSV|Roemenië project gestart, in samenwerking met de Stichting HOE (Hulp Oost Europa)Katwijk, die al vele jaren transporten met hulpgoederen voor armen in Roemenië (Oost-Europa) heeft georganiseerd. Ook het Nederlandse automatiseringsbedrijf NetRom wil graag een bijdrage leveren aan het transport van de goederen, vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Het bedrijf heeft haar vestiging in Roemenië en kent het land goed van binnenuit en kan daarom ook behulpzaam zijn bij het transport en de contacten. Een delegatie van DSV, NetRom en de Stichting HOE Katwijk is in de afgelopen periode naar Roemenië afgereisd om met eigen ogen te zien hoe erbarmelijk de omstandigheden voor ouderen daar vaak zijn. Dit leidde tot het besluit om het meubilair en materiaal dat DSV nu beschikbaar heeft te schenken aan een aantal ouderenhuizen en -organisaties in Roemenië. De goederen zullen in samenwerking met de Stichting HOE naar een aantal geselecteerde locaties in het land, waar de situatie bijzonder schrijnend is, worden vervoerd en afgeleverd. Daarbij zal ook een vinger aan de pols gehouden worden, zodat zeker is dat de afgeleverde goederen terecht komen waar ze moeten terecht komen en ook echt worden ingezet voor de ouderen.

Activiteiten
Bij DSV|verzorgd leven zijn de afgelopen weken en de komende maanden diverse activiteiten waarvan de opbrengst ten goede komt aan het DSV|Roemenië project. Zo zullen de opbrengsten van de Lentemarkt in Duinrand en Rustoord en de taartenactie ‘Heel Salem bakt’ in Salem dit jaar als bijdrage worden gebruikt om een gedeelte van de vervoerskosten van de materialen naar Roemenië te vervoeren.
Wilt u ook bijdragen aan dit bijzondere project? Kom dan ook naar de gezellige activiteiten die DSV|verzorgd leven de komende maanden op de locaties organiseert voor Roemenië en besteedt ook een (klein) bedrag voor dit goede doel.